bloggar om hem & prylar

Barn & lampor


skrivet den 07 jun av Kim, klockan:15:33

Dags att blogga lite om heminredning.

Först tänkte vi kika på vad man ska tänka på när man väljer belysning till ett barnrum?

Det blir lättare att planera in lampor om man delar upp det i fyra delar:

  1. Allmänbelysning som används vid lek, städning m m och som lyser upp hela rummet.
  2. Dekorbelysning som ger rummet liv och atmosfär - och som kan vara mysigt när allmänbelysningen är släckt.
  3. Läs- och arbetsbelysning vid barnets säng och skrivbord.
  4. Nattbelysning.

Allmänbelysning

Precis som för vuxna, behövs det en bra allmänbelysning för barn. Små barns ögon är inte lika utvecklade som vuxnas och vi kan alla bli trötta och överanstränga ögonen vid dålig belysning.

Eftersom barnet sannolikt inte tänker springa omkring och tända och släcka olika lampor är det viktigt att förlita sig på taklampan. När min dotter vill tända upp lägger hon några sekunder på att rusa iväg till taklampsknappen vid dörren och sen är det inte mer med det. Jag hade tidigare en sollampa ("Smila") från Ikea, och den fungerade väl bra om alla andra lampor var tända eller om man man fick stöd från dagsljuset utanför. Men då min dotter oftast tände enbart sollampan så räckte inte ljuset till och hela rummer täcktes av att svagt gult sken. Man kanske tänker att man vill ha en lampa som barnet kan tycka är rolig: en sol, en lampa med motiv, en lampa som ser ut som ett flygplan etc, men dessa lampor lyser sällan tillräckligt och kan ge ett färgat sken.

En "vanlig" taklampa med starkt, vitt sken är alltså att föredra. Spara "barnsligheterna" till de andra belysningstyperna.


Currently rated 3.0 by 26 people

  • Currently 3,038461/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed