bloggar om hem & prylar

Barn och lampor 2


skrivet den 08 jun av Kim, klockan:12:22

Dekorbelysning

Det har på senare år blivit allt vanligare med olika dekor- och effektlampor, t ex diodslingor och halogenspots, som en viktig och rolig del av heminredning så att det blir en trevlig ljusatmosfär. Så även i barnrum. Här finns det idag en uppsjö med belysning som är särskilt avsedda för att passa in i rum för barn (förutom alla dekorlampor som passar i alla slags rum).

När jag var liten på 70-talet fanns det på sin höjd en någon enstaka roligt formad lampa eller lampa med motiv på skärmen, men oftast handlade barninredning - inklusive belysning - mest om att det skulle vara praktiskt, billigt, säkert och enkelt (barnen skulle ju ändå växa ifrån allt och det var inte så noga med design för barn, de var ju ”bara barn”). Men barn älskar att mysa och saker som lampor har motiv eller detaljer.

I min femåriga dotters rum har vi en diodslinga under hennes loftsäng, två träplafonder i hörnen ovanför sängen och två halogenspots i bokyllan. Halogonlampor blir lätt varma och sätts med fördel högt upp långt borta från klåfingriga småttingar.

Man kan också hänga en ljusslinga i fönstret eller i något hörn, ha någon rolig väggplafond eller en upplyst prynadssak, t ex en nalle i fönstret.

Alla dessa lampor kan ju sedan tändas tillsammans eller en och en. Jag har kopplat flera av dem till en grenkontakt med strömbrytare på, som alltid lyser. Det blir lätt pilligt annars, att traska runt och tända och släcka allt. Även små barn kan använda en sådan strömbrytare.

Currently rated 3.0 by 26 people

  • Currently 3,038461/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed